Özel Başkent Ortaokulu öğrencileri, okul kıyafetleri ve günlük programında yer alan okul gereçleriyle 08.00'de karşılanmaya başlanır. Saat 08.50’ye kadar ders öncesi hazırlıklarını tamamlar.
Saat 08.50-09.05 arası kitap okuma saati yapılır. 09.05 itibari ile derslerine başlarlar. Zaman çizelgesinde belirtildiği şekilde günlük ders programını takip ederler.
Saat 13.05 - 13.45 arası öğlen yemeği saatidir.
Öğrencilerimiz haftanın 5 günü 9 saat, toplamda 45 saatlik derslerini işler.
Günlük okul çıkış saatimiz 16.35’dur.
Okul servisi kullanan öğrencilerimiz 16.45’ta servisleri ile alandan ayrılır.
Diğer öğrencilerimiz ise kontrollü şekilde velilere teslim edilir.
Günlük ders programı dengeli bir dağılımla temel bilimler, yabancı diller, spor ve sanat derslerinden oluşur.
Öğrencilerimiz ders aralarında, okul bahçesindeki açık alanlardan ve kantinlerimizden faydalanabildikleri gibi okul koridorlarındaki masa tenisi ve satranç gibi oyunlarla, bahçede yer ayrılan basketbol ve voleybol alanlarında oynayarak eğlenceli vakit geçirme fırsatı bulurlar.
1. Bayrak Töreni
Bayrak töreni, Türk Bayrağına ve ülkeye saygı duruşu olarak yapılır. Türk Bayrağına ve İstiklal Marşı'na sevgi ve saygıyı güçlendirmek, Büyük Atatürk'e ve ilkelerine bağlılığı geliştirmek ve ulusal birliği pekiştirmek için özenle gerçekleştirilir. Okuldaki tüm öğretmenler, öğrenciler ve personel pazartesi günü ilk dersten önce ve cuma günü son dersten sonra bayrak törenine katılmak zorundadır. Törene katılanlar bayrak töreni sırasında ellerinde hiçbir şey bulunduramazlar. Törende aynı zamanda duyurular yapılır, öğrenci başarıları kutlanır.
2. Haftalık Bülten
Okulda o hafta yapılacak olan tüm etkinlikler, veli toplantıları vb. konular hazırlanan haftalık bültene konulur ve web sayfasında yayınlanır.
3. Devam-Devamsızlık Bilgileri
Okula kaydedilen öğrencilerin velileri öğrencilerin okula devamını sağlamakla yükümlüdürler. Mazeret bildirmeden okula gelmeyen öğrenciler e-okul sistemine özürsüz devamsızlık olarak işlenir. Öğrenci yazılısı olduğu gün okula devam edemediğinde, o güne ait sağlık raporu getirmek zorundadır. Öğrencinin okula gelmeme nedeni e-okul sistemine günlük olarak işlenir.
Özürlü Devamsızlık:
Doğal afetler, anne, baba, vb. yakınlarından birinin ağır hastalığı veya vefatı, tedavi ya da ameliyat gibi önemli nedenlerle okula gelemeyen öğrencilerin durumları mazeret dilekçesi ile birlikte e-okul sistemine özürlü olarak işlenir. Velisinin yazılı izni ile yurt içi ve yurt dışı sanatsal, sosyal, sportif, kültürel vb. etkinlikler ile yarışmalara katılacak öğrenciler, hazırlık çalışmaları ve etkinliklerin devamı süresince izinli sayılırlar. Özre bağlı izinler devamsızlıktan sayılmaz.
4. Okula Geç Kalma
Öğrenciler ders zili çaldığında sınıfta olur. Her dersin başında yoklama alınır ve okula gelmeyen öğrencilerin numaraları sınıf defterindeki günlük yoklama kâğıdına işlenir. Okula gelmeyen öğrencinin velisine K12NET sistemi üzerinden SMS gönderilir. Derse geç kalan öğrencilerin müdür yardımcısından ‘’Geç Kâğıdı’’ alması gerekir. Zil çaldığında PDR servisinde veya revirde bulunan öğrenciler bu birimlerden aldıkları ‘’Derse Kabul Kâğıdı’’ile derse kabul edilirler. Bunların dışında derse geç kalma durumlarında ilgili yönetmelik gereğince öğrenci mazeretsiz olarak yarım gün devamsız yazılır.
5. İzinli Sayılma
Okul saatleri içerisinde öğrenciler, okul yönetiminin bilgisi olmadan veli ile birlikte olsa dahi okuldan ayrılamazlar. Öğrenci velisi, ilgili sınıfın müdür yardımcısına başvuruda bulunarak mazeretini beyan eder. Öğrenci çıkış belgesi düzenlenerek öğrencinin okuldan ayrılmasına izin verilir. Velinin bilgisi dâhilinde, üçüncü bir şahsın herhangi bir nedenle öğrenciyi alması gerekiyorsa, velinin mutlaka yazılı ve sözlü bildirimde bulunması gerekir. Öğle saatinde, yemeğini evinde yemek isteyen öğrenci velilerinden dilekçe alınır. Bu öğrenciler, bu saatlerde izinli sayılır. Hastalık, doktor randevusu, veli isteği, şehir dışına çıkma vb. nedenlerle okula devam edemeyen öğrenci velisinden, devam edemediği gün ile ilgili izin dilekçesi veya sağlık raporu istenir. Öğrencinin okula gelmeme nedeni e-okul sistemine günlük olarak işlenir.
6. Öğrenci Kılık-Kıyafeti
Öğrenci forması, öğrencilerin her sabah ne giyeceklerini düşünmek için zaman ve zihinsel enerji harcamamaları, aralarında gereksiz ve olumsuz rekabetin oluşmaması, dikkatlerini derslere odaklamaları ve böylece öğretime uygun bir ortam yaratmaları için önemlidir. Öğrenciler belirlenmiş okul kıyafetini giyerler. Okul formaları yerleşkede bulunan ALAF mağazasından temin edilir.