Ekoloji
EKOLOJİ DERSİ

Başkent Okullarında Ekoloji Dersimiz ile öğrencilerimize ekolojik sınıflarda uygulamalı olarak tarım, doğa, çevre konularında eğitim imkanı sunuyoruz. Derslerin en büyük özelliği teoriden çok pratik üzerine kurulu olması. Ekoloji dersi ile “araştıran , geliştiren, sorgulayan, yorumlayan, öğrendiği bilgi üzerine yeni bilgiler koyabilen ve uygun davranışlarla elde ettiği birikimleri kullanabilen bireyler yetiştirmeyi amaçlıyoruz. Ekoloji dersi sayesinde öğrenciler doğa ile iç içe bir ortamda doğal hayatı tanıyor, ekmek yapmaktan domates yetiştirmeye, peynir yapmaktan sirke yapmaya kadar birçok pratik beceriye sahip oluyorlar.

EKOLOJİ DERSİ NEDEN VERİLMELİDİR?
Doğa Bilinci Geliştirilmeli Çünkü;
Yeni kuşaklar için doğa giderek uzak ve soyut bir kavrama dönüşmekte.
Doğa’ya karşı bilinç azalmakta.
Eğitim Sistemine Dahil Olmalı Çünkü;
Eğitim sistemi soyut kavramlar üzerine yönelmekte.
Eğitim dört duvar içinde sınırlı kalmamakta.
Özgüven ve Yaratıcılık Kaybına Engel Olunmalı Çünkü;
Teknolojiye bağımlı bir nesin yetişiyor olması.
Sağlık Problemleri
Çocuklarda fiziksel ve ruhsal rahatsızlıkların ortaya çıkması

AMAÇ ve HEDEFLERİMİZ
Çevresel Farkındalık
Duyusal keşif/Hayranlık duygusu
Keşfetme/Öğrenme keyfi
Heyecanı paylaşma
Doğadaki ritmi ve döngüyü anlama ve deneyim kazanma
Duygusunu Geliştirmek
Çevreye saygı
Birbirine saygı
Öğrenen bireyler olarak kendine saygı
İnceleyerek ve Paylaşarak Öğrenmek
Keşfetmek için bakmayı, koklamayı, dokunmayı ve sessizce çevreyi dinlemeyi  öğrenmek
Mevsim değişikliklerini gözlemlemek ve gözlemlediklerini paylaşmak
Ağaçların, bitkilerin bölümlerini tanımak ve her mevsimdeki değişiklikleri gözlemlemek
Hayvan ve böcekleri tanıyarak doğadaki görevlerini öğrenmek
Canlı ve cansız şeyler arasındaki farkı görmek
Kendileriyle olan ilişkiyi kavramak
Duyuların Kullanımı
Görmek, koklamak, dokunmak, dinlemek ve tatmak için duyuların kullanımı
İncelemek, gözlem yapmak ve keşfetmek için duyuların kullanımı
Algılama becerilerinin gelişimi için duyuların kullanımı
Öğrenmek için duyuların kullanımı
Duyularla kalıcı öğrenme
Duyularla kolay ve hızlı öğrenme

PROJEMİZ
Eko Okul
Eko-Okullar Programı ilköğretim okullarında çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan bir programdır.
Program uluslararası nitelikte olup, dünyada 47 ülkede ve yaklaşık 7040 ilköğretim okulunda uygulanmaktadır. Eko Okullar Programı Uluslararası boyutta Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı; ülkemizde ise 1995 yılından itibaren TÜRÇEV (Türkiye Çevre Eğitim Vakfı) tarafından organize edilmektedir.
Eko-Okullar Programı, okullara çevre eğitimi konusunda yol gösterici bir program sunmasının yanı sıra; program kapsamında yaptıkları çalışmalarda ve verdikleri çevre eğitimiyle üstün başarı sağlamış okullara Yeşil Bayrak ödülü vermesi nedeni ile aynı zamanda bir ödül planı olma özelliğini de taşır. Yeşil Bayrak, uluslararası düzeyde tanınan ve saygınlığı olan, çevreye duyarlı okulu simgeleyen bir “eko-etikettir”. Ödülün geçerlilik süresi 2 yıldır, bu sebeple ödülün her iki yılda bir yenilenmesi hedeflenir. Eko-Okullar Programı çalışmalarında öğretim programlarında verilen çevreye yönelik bilgilerden yola çıkarak ama programa bağlı kalmaksızın çevre bilincinin gelişmesine yönelik, okulda ve okul dışında etkinlikler yapılır.
Başkent Üniversitesi Özel İskenderun Başkent İlkokulu olarak
“ÇÖP VE ATIK”
teması işlenmiş olup okulumuz Haziran 2020 ‘de 1. Yeşil Bayrak ödülünü almaya hak kazanmıştır.
“SU”
teması işlenmiş olup okulumuz Haziran 2022’de 2. Yeşil Bayrak ödülünü almaya hak kazanmıştır.
2022-2023 eğitim öğretim yılları arası çalışma konumuz ise “ENERJİ” olarak belirlenmiştir. Okulumuz 2023-2024 eğitim öğretim yılı boyunca  “ENERJİ” teması ile ilgili projeler üreterek EKO- OKUL olma sorumluluğunu taşımaya devam edecektir.
Öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz, velilerimiz ve okul personelimiz "EKO-OKULLAR" programının faal üyeleridir.
Yaptığımız çalışmalarda bizlere katkı sağlayan ve destek olan herkese çok teşekkür ediyoruz.

Başkent Üniversitesi
Özel İskenderun Başkent İlkokulu