Müzik
MÜZİK

Okulumuz eğitim ve öğretim faaliyetleri içerisinde, sanat çalışmalarına büyük bir önem vermektedir.Müzik eğitimi ile öğrencilerimizin sosyal etkileşimi ve bu alanda gerekli becerileri geliştirmesi sağlanmaktadır.

1. sınıfta müzik dersine giren öğrencilerimizin yeteneklerini keşfetmek için ; müziksel kulak çalışması, ses ve ritim çalışmaları yapılmaktadır. Yapılan çalışmalarda öğrencilerimiz yeteneklerine göre alanlara yönlendirilir.
1. sınıfımızda öğrencilerimizin ritim kulaklarının geliştirilmesine ağırlık verilmektedir. Derslerimizde beden perküsyonu, orff eğitimi, ezgi ve ritim bellek çalışmaları yapılarak öğrencilerimizin gelişimi sağlanmaktadır.
1. sınıf müzik derslerimizde, Okul öncesi öğrenilen şarkılar pekiştirilir. Eğitim-öğretim yılı, İstiklal marşının anlam ve önemi ile başlayıp, yıl içerisinde melodika çalışmalarının yapılması, koro eşliğinde şarkı çalışmaları ve okuma bayramında sene içi çalışmalarımızın gösterimi ile sonlandırılır.

1. sınıfı bitiren öğrencilerimizin kazanımları:
Nota okuma ve yazma
Melodika çalışması
Ritim çalışması
Farklı müzik türlerini tanıma
Müzik zevklerini keşfetme
Doğru nefes alıp verme
Milli marşlarımızı öğrenme
Milli marşlarımıza saygı şeklindedir.

2. sınıfta müzik dersine giren öğrencilerimizin yeteneklerini keşfetmek için ; müziksel kulak çalışmaları, ses ve ritim çalışmaları yapılmaktadır. Öğrencilerimizin hangi enstrümana yatkın olduğu belirlenmektedir. Bu çalışmalardan sonra öğrencilerimiz keman, gitar, çok sesli koro, vurmalı çalgılar alanlarına yönlendirilir. Yapılan çalışmalar sene içindeki gösterilerde ve Ben Bir Müzisyenim etkinliğinde sergilenmektedir.
2. sınıf müzik derslerimizde, 1.sınıf müzik dersi çalışmaları pekiştirilir. Kazanımlar geliştirilir. Melodika çalışmalarında, birkaç nota ile çalınan basit şarkılardan, bütün notaları öğrenerek çalınan şarkılar seviyesine ilerlenir.

2. sınıfı bitiren öğrencilerimizin kazanımları :
Vücudunu ritim çalgısı olarak kullanır.
Yanaşık sesler ile ses ve nefes çalışmaları yapar.
Atatürk’ü anlatan şarkı, türkü ve marşları anlamına uygun dinler.
Öğrenilen müzikler birlikte seslendirilir.(beraber başlama ve bitirme)
Çevresinde kullanılan çalgıları tanır.
Duyduğu ince ve kalın sesleri ayırt eder.
Farklı türlerdeki müzikleri dinleyerek müzik kültürünü geliştirir.

3. sınıfta müzik dersine giren öğrencilerimizin yetenekleri ; 1. ve 2.sınıflarda belirlenmiş olup yönlendirilen alanlarda (keman, piyano, gitar, çok sesli koro ve vurmalı çalgılar) gelişimleri devam etmektedir. Yapılan çalışmalar Ben Bir Müzisyenim etkinliğinde ve sene içindeki tüm gösterilerde sergilenmektedir.
3. sınıf müzik derslerimizde, 2.sınıf müzik dersi çalışmaları pekiştirilir. Kazanımlar geliştirilir. Melodika çalışmalarında 1 oktava kadar şarkılar seslendirilir.

3.sınıfı bitiren öğrencilerimizin kazanımları :
Müzik zevkini keşfeder.
Müzik yolu ile kendini ifade edebilmeyi öğrenir.
Şarkı söylerken sesini doğru kullanmayı öğrenir.
Toplumda beraber yaşama anlayışını geliştirerek koro eşliğinde şarkı söyleme kurallarına uyar.
İstiklal Marşı’nı saygıyla söyler.
Oluşturduğu ritim çalgısı ile dinlediği ve söylediği müziğe eşlik eder.
Kendi kültüründen oyunlar oynayarak şarkı söylediği müziğe eşlik eder.
Notaları hızlı ve akıcı bir şekilde okuyabilir.
Melodika çalışmalarında nota okuma ile hızlı ilerleme sağlar.

4. sınıfta müzik dersine giren öğrencilerimizin yetenekleri ;   1. 2. ve 3. Sınıflarda yapılmış olan değerlendirmelerle bilinmektedir. Bu nedenle belirlenen alanlara (keman, piyano, gitar, vurmalı enstrümanlar ve çok sesli koro) devam etmeleri sağlanmaktadır. 4. Sınıfımızda üflemeli enstrümanlara (yanflüt, alto ve tenor saksafon, klarnet, trompet) geçiş sağlanmaktadır. Öğrencilerimiz ile müziksel kulak ve ritim çalışmalarımızdan sonra fiziksel özelliklerine (dudak, diş ve parmak yapısı) dikkat edilerek uygun enstrümanlara yönlendirme yapılmaktadır. Aynı zamanda Yaylı Çalgılar Orkestrası ve Bando çalışmalarına katılım da sağlanmaktadır. Öğrencilerimiz yeteneklerini ve çalışmalarını okulumuzdaki tüm etkinliklerde, Ben Bir Müzisyenim ve Sanat Gecesi Konserlerinde sergileme imkanı bulmaktadırlar.
4.sınıf müzik derslerimizde, 3.sınıf müzik dersi çalışmaları pekiştirilir.Kazanımlar geliştirilir.
 4.sınıfı bitiren öğrencilerimizin kazanımları :
Temel müzik yazı ve ögelerini tanır.
Müzikteki ses yüksekliklerini grafik ile gösterebilir.
Öğrendiği seslerin (gam dizisi) temel özelliklerini ayırt eder.
Melodika çalışmalarında, istediği şarkıyı müzik kulağı ile keşfederek çalabilecek kadar bilgi sahibi olur.

4. sınıf müzik dersi ile ilkokul müzik eğitimini tamamlayan öğrencilerimizin, ortaokul seviyesine hazır bulunuşlukları mevcut olup, bilinçli birer müzik dinleyicisi haline gelmektedirler. Müzik hakkında temel bilgi ve teorilere sahip olmaları sağlanmıştır. Müzik eğitimimizin bu kazanımları doğrultusunda ilerideki hayatında da sanat ile iç içe kalmasını dileriz.