LİSE Haberler
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı
29 Ekim 2021

Cumhuriyet’ ten önce Türk halkı yorgun ve fakirdi. Uzun süren savaşlar sonrası Cumhuriyetle birlikte adeta yeniden diriliş dönemi başladı.

Halk yönetimde söz sahibi olurken, Cumhuriyet'in yaktığı ışıkla birlikte reformlar üst üste geldi.

İstiklal yolundan İstikbal yoluna uzanan 98 yıl…

Endüstri devrimi ile dünya çapında önemli hamleler yapıldı. Türkiye'ye can verecek fabrikalar kuruldu.

Türk ekonomisi nefes almaya başladı. Ekonomi çarklarının dönmesi için bankalar ve ilk milli sigorta şirketi kuruldu. Yabancıların ellerindeki demiryollarının tamamı satın alındı. Türkiye'nin dört bir yanı demir ağlarla örüldü.

Cumhuriyet ile birlikte toprak reformunun da gerçekleşmesiyle, tarım ekonomiye can kattı.

Yabancıların elindeki limanlar, tersaneler satın alındı, yetmedi yenileri yapıldı.

Ülkede milli eğitim seferberliği başlatıldı. En önemli hamlelerden bir tanesi kız çocuklarının eğitilmesi ve kendilerini geliştirmesinin sağlanmasıdır.

Haklar ve özgürlükler de ihmal edilmedi. 1930'da belediyelerde 1934 ise genel seçimlerde Avrupa'dan da önce kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanındı.

Tarihi ve dili korumak için kurumlar kuruldu.

Milletlerarası saat, takvim, ölçü ve rakamlar kullanılmaya başlandı.

Kısa sürede genç Türkiye Cumhuriyeti, yepyeni kurum ve kuruluşlarıyla dünyada hak ettiği yeri aldı.

Başkent Okulları olarak Cumhuriyetimize sahip çıkmanın onuru ve gururunu yaşarken Cumhuriyetimizin kuruluşunun 98.yılı kutlu olsun.